در مقاله قبلی شرایط معافیت کفالت را ذکر کردیم و خاطر نشان نمودیم که شرایط ذکر شده به منزله شرایط عمومی برای معافیت کفالت می باشد حال تصمیم داریم تا قدم به قدم انواع معافیت کفالت را شرح دهیم و در هر مقاله تمامی نکات و جزئیات هر کدام را به طور جداگانه مورد نقد و بررسی قرار دهیم در مقاله حاضر مشاورینحامی به توضیح معافیت کفالت پدر بزرگ (کفالت جد) می پردازند.
در ابتدا و قبل از هر چیز به خاطر داشته باشید که منظور از کفالت پدر بزرگ، پدر بزرگ پدری و مادری می باشد و تمام قوانین و ضوابط معافیت کفالت برای هر دو نوع جد پدری و مادری یکسان می باشد.
۱- فرزندان پدر بزرگ همگی فوت کرده باشند.
۲- مشمول تنها نوه مذکر بالای ۱۸ سال برای پدربزرگ باشد.
۳- پدر بزرگ دارای ۷۰ سال تمام باشد.
لازم به ذکر است در مورد یک منظور از فرزندان پدربزرگ تمامی فرزندان اعم از دختر و پسر می باشد به عبارت ساده تر مشمولی که می خواهد از معافیت کفالت پدربزرگ (پدری ) استفاده کند باید پدر ، عمو و عمه خود را از دست داده باشد. و مشمولی که می خواهد از معافیت کفالت پدر بزرگ (مادری) استفاده کند باید مادر ، دایی و خاله خود را از دست داده باشد.
تشریح مورد دوم
اکر در این حالت مشمول دارای پسر عمه، پسر عمو و یا پسر دایی و پسر خاله بالای ۱۸ سال باشد نیز باز میتواند کفیل پدربزرگ خود شود اما به شرط آنکه پزشک مورد تایید نظام وظیفه، گواهی دهد که سایر نوه های پدر بزرگ به علت بیماری قادر به سرپرستی از پدر بزرگ خود نیستند.
چنانچه مشمول بخواهد از معافیت کفالت جد پدری استفاده نماید زنده بودن مادر مشمول هیچگونه مانعی برای اخذ معافیت نمی باشد همچنین چنانچه مشمول بخواهد از معافیت کفالت جد مادری استفاده نماید زنده بودن پدر مانع نیست. اگر احیانا پدر بزرگ کمتر از ۷۰۰ سال سن داشته باشد بایستی پزشک مورد تایید نظام وظیفه بیماری وی را تایید کند تا مشمول بتواند کفیل وی شود.
در پایان ذکر این نکته لازم به نظر می رسد که معافیت کفالت پدربزرگ از نوع معافیت دائم بوده و مدت اعتبار آن نیز در زمان صلح جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورهاست.